Składniki aktywne

 

INDEX SKŁADNIKÓW SERII DERMAFRESH


Betaina naturalna INCI: Betaine

Naturalna pochodna aminokwasu glicyny (składnik NMF), łagodzi drażniące działanie kwasów oraz agresywnych detergentów.  Silnie nawilża oraz odżywia skórę  zapobiegając przeznaskórkowej utracie wody.

 

Bursztyn INCI: Amber (Succum)

Extract Zwany złotem Bałtyku jest kopalną żywicą drzew iglastych. Składa się głównie z węgla, tlenu, wodoru i niewielkich ilości siarki i jodu. Bursztyn gruntownie nawilża, wygładza i oczyszcza skórę. Bursztyn przyspiesza odnowę komórkową, jest naturalnym antyoksydantem, regeneruje i rozświetla. Pobudza również metabolizm skóry, widocznie poprawia stan nawet bardzo zmęczonej cery. Po użyciu kosmetyków zawierających bursztyn skóra staje się jędrna, elastyczna, napięta i wygląda młodo i świeżo.

 

Cytryna INCI: Citrus Medica Limonum Fruit/Peel Extract

Ekstrakt z owoców/pestek cytryny to bogate źródło flawonoidów, α-hydroksykwasów (AHA), witaminy C. Działa wielokierunkowo: złuszcza zrogowaciały naskórek, normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo. Obecność witaminy C  przyczynia się do stymulacji syntezy kolagenu.

 

Imbir INCI: Zingiber Officinale (Ginger) Root Extract

Ekstrakt z kłącza imbiru pobudza krążenie i dlatego ma doskonałe właściwości rozgrzewające i antycelulitowe. Imbir zawarty w kosmetykach ma także działanie przeciwzmarszczkowe, wyszczuplające i modelujące. Dzięki właściwościom rozgrzewającym i stymulującym, pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy też z cellulitem. Imbir tonizuje, odmładza, rewitalizuje.

 

Kwas salicylowy INCI: Salicyli Acid

Należy do grupy kwasów β - hydroksylowych BHA. Ma  nieco łagodniejsze działanie od kwasów owocowych, jednakże nie zmniejsza to jego skuteczności. Poza tym ma on działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Świetnie sprawdza się zatem w gojeniu podrażnień. Oprócz tego jest on przede wszystkim używany z uwagi na działanie złuszczające i oczyszczające. Usunięcie martwego naskórka jest niezbędne przede wszystkim podczas walki z rozstępami i przebarwieniami.

 

Kwasy owocowe (AHA)

 Należą do grupy kwasów α - hydroksylowych (BHA). Są podstawowym składnikiem owoców, głownie cytrusów. Złuszczają obumarły, zrogowaciały naskórek, działają wygładzająco i stymulują procesy odnowy skóry.

 

Lecytyna INCI: Lecithin

Bogata w fosfolipidy, nawilża skórę. Jest składnikiem liposomów, które regenerują skórę i zapobiegają jej starzeniu.

 

Mandarynka INCI: Citrus Nobilis Fruit Extract

Tak jak inne cytrusy jest bogata w kwasy owocowe AHA, Wit. C, olejki eteryczne. Olejki eteryczne zapewniają relaks, ukojenie i delikatne pobudzenie skóry.Kwasty owocowe wygładzają naskórek, a Wit. C odżywia i wyrównuje koloryt oraz łagodzi podrażnienia. Związek zawarty w skórce mandarynek może zabijać komórki niektórych nowotworów. Zawarty w skórce mandarynek Salvestrol Q40 zaliczany jest do fitoaleksyn - substancji grzybo- i bakteriobójczych.

 

Masło migdałowe INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Peel Wax

Bogate jest w witaminę F i przeciwutleniacze. Posiada zdolność głębokiego penetrowania skóry wspomaga naturalne procesy zachodzące w skórze. Zmiękcza, regeneruje i łagodzi podrażnienia naskórka.

 

Masło pomarańczowe INCI: Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Wax

Pozyskiwane z oleju ze skórki owocu pomarańczy. Ma naturalny pomarańczowy kolor i zapach. Jest bogate w bioflawonoidy, które działają antycellulitowo i łagodząco. Ponadto masło pomarańczowe odżywia, odświeża, tonuje oraz skutecznie zapobiega wysuszaniu naskórka. Łagodzi podrażnienia skóry oraz neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie skóry.

 

Masło Shea (Masło Karite) INCI: Butyrospermum Parkii Butter

Łagodzi, odżywia, likwiduje suchość i szorstkość skóry oraz zmiękcza naskórek.

 

Olej avocado INCI: Persea gratissima oil

Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera NNKT: kwas olejowego, kwasu linolowego, linolenowy oraz kwas palmitynowy, stearynowy, lecytynę, sole mineralne, fitosterole, skwalen. Bogaty w witaminy: A, B, E, H, K, PP, F oraz aminokwasy. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry. Wyraźnie odżywia oraz działa osłaniająco na naskórek. Zwiększa elastyczność i likwiduje uczucie szorstkości skóry. Skutecznie łagodzi podrażnienia.

 

Olej arganowy INCI: Argania Spinosa Kernel Oil

Wytłaczany na zimno ze świeżych orzechów drzewa arganowego z rodzaju Argania Spinosa . Zawiera 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-9. : kwas linolowy i oleinowy.  Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek.
Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych w tym kwasu ferulowego i karotenoidów - w postaci żółtych ksantofili. Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.
Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu, dzięki obecności fitosteroli. Skwalen i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych.
Olej  arganowy wspomaga również regulację pracy gruczołów łojowych.

 

Olejek limonkowy INCI: Citrus aurantifolia Oil

Jest pozyskiwany z owoców cytryny zwyczajnej. Rozjaśniania i wybiela plamy pigmentowe, ujędrnia, wzmacnia i opóźnia procesy starzenia. Olejek cytrynowy, ma  właściwości antyseptyczne. Jest cenionym środkiem w likwidowaniu przebarwień i regulowaniu produkcji sebum.

 

Olej (oliwa) z oliwek INCI: Olea Europaea (Olive) Oil

Otrzymywana w procesie tłoczenia na zimno z oliwek. Bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, odżywia skórę i pozostawia na niej film ochronny, poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia barierę naskórka, regeneruje i nawilża. Działa kojąco, przeciwzapalnie, wygładzająco. Chroni przed promieniami UV. Używany w rozmaitych kosmetykach do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, łuszczącej się, popękanej, słabo ukrwionej.

Olej parafinowy INCI: Parafinum Luquidum

Zmiękcza zewnętrzne warstwy skóry umożliwiając lepsze wchłanianie składników. Mają doskonałe właściwości natłuszczające. Po aplikacji tworzą na skórze film, który bardzo skutecznie hamuje ucieczkę wody z naskórka i przywraca skórze nawilżenie.

 

Olej z pestek słonecznika INCI: Helianthus Annus Seed Oil

Jest bogatym źródłem witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie linolowego typu omega-6. Działa przeciwrodnikowo, przeciwzapalnie, normalizująco, wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody i działaniem czynników zewnętrznych. Dlatego olej z pestek słonecznika jest również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

 

Olej z pestek winogron INCI: Vitis Vinifera Seed Oil

Źródło NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych) i Wit E. Działa ochronnie i normalizująco na skórę. Bogaty w  flawonoidy chroniące naskórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i czynników zewnętrznych.

 

Olej sezamowy INCI: Sesamum Indicum Seed Oil

Źródło NNKT: oleinowego (omega-9) i linolowego (omega -6). O działaniu nawilżającym, zmiękczającym i wygładzającym skórę. Bywa również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, reguluje pracę gruczołów łojowych.

 

Olejek z drzewa herbacianego INCI: 4-terpineol

Wśród ponad 98 związków zawartych w oleju, terpinen-4-ol jest odpowiedzialny za większość działania przeciwbakteryjnego (działa nawet na gronkowiec złocisty). Stosowany na skórę działa antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. 

 
 
Olejek lawendowy INCI: Lavendula Angustinfolia Oil

Stosuje się go w stanach zapalnych, zaczerwienieniach i łuszczeniu skóry. Stymuluje krążenie, działa antyseptycznie, przeciwgrzybicznie i relaksująco.

 

Olejek pomarańczowy INCI: Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil

Pozyskiwany jest ze skórki owoców drzewa słodkiej pomarańczy. Budzi uczucie relaksu, dobrego samopoczucia, łagodzi napięcia nerwowe, rozładowuje stresy, pomaga przy bezsenności i depresji. W zastosowaniu zewnętrznym na skórę, olejek działa dezynfekująco i łagodząco. Olejek pomarańczowy działa antyoksydacyjne, łagodząco, przeciwzmarszczkowo i antynowotworowo.
Główny składnik olejku pomarańczowego to D-limonen posiada właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne, antynowotworowe oraz hamuje aktywność enzymu elastazy, tym samym zapobiega degradacji elastyny, białka, które razem z kolagenem odpowiadają za sprężystość i jędrność skóry. D-limonen zwiększa także przyswajalność koenzymu Q10. Poza tym olejek pomarańczowy zawiera bioflawonoidy o silnym działaniu antyrodnikowym.

 

Olejek ze słodkich migdałów INCI: Prunus Amygdalus Dulcis /Peel/ Oil

Uzyskiwany jest ze słodkich migdałów, które są nasieniem migdałowca - drzewa pochodzącego z Azji Mniejszej i Środkowej. Zawiera glikozyd amigdalinę. Zaliczany jest do najlepszych olejów o właściwościach zmiękczających i uelastyczniających skórę. Poza tym łagodzi podrażnienia, odżywia i regeneruje skórę.

 

Papryczka Cayenne INCI: Capsicum frutescens fruit extract

Ekstrakt z owoców jest bogatym źródłem karotenoidów (kapsantyna, kapsorubina, zeaksantyna i kryptoksantyna), pektyn, witamin: C, B1, B2, E. Zawiera także flawonoidy, saponiny, kwasy organiczne (cytrynowy i malonowy), cukry oraz olejek eteryczny. Najważniejszymi składnikami owocu są kapsacyinoidy (0,1% do 1,5% suchej masy owocu) - kapsaicyna stanowi większość tej masy, jest także najpopularniejszym przedstawicielem tej grupy. Działanie ekstraktu: przeciwrodnikowe, antybakteryjne, przeciwzapalne, poprawia mikrokrążenie, najczęściej jest jednak stosowany z uwagi na silne własności rozgrzewające.

 

Passiflora (Męczennica) INCI: Passiflora quadrangularis fruit extract

Ekstrakt z owoców Passiflory bogaty jest w  alkaloidy, glikozydy i flawonoidy. Ma działanie antyutleniające oraz łagodzące i regenerujące.

 

Sól morska  INCI: Maris Sal

Zwana „białym złotem”. W soli morskiej znajduje się ponad 100 pierwiastków i minerałów, a w porównaniu z solą kuchenną tylko 34 % chlorku sodu. Zawiera cenne mikro- i makroelementy (wapń, magnez, krzem, selen, potas, fosfor, żelazo, chrom), których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania Wszystko to zaś sprawia, że kosmetyki z ich zawartością w przyczyniają się do odbudowy mineralnej komórek, a co za tym idzie, do regeneracji skóry oraz przydania jej zdrowego i młodego wyglądu.

 

Trawa cytrynowa INCI: Cymbopogon Schoenanthus Oil

Olejek z trawy cytrynowej znakomicie, relaksuje i orzeźwia. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Trawa cytrynowa znana jest ze swoich właściwości odświeżających, zmniejszających wydzielanie łoju i neutralizujących zapach potu.

 

Wit.C (i jej pochodne) INCI: Ascorbic acid (Ascorbyl*, Ascorbate*)

Uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych, ma właściwości przeciwutleniające, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie i elastyczność naczyń krwionośnych. Niedobór witaminy C powoduje zaburzenia syntezy kolagenu, co osłabia integralność włókien kolagenowych skóry. Kolagen jest znaczącym składnikiem tkanki łącznej skóry. Jest doceniana przede wszystkim jako silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną. Jako składnik wielu preparatów stymuluje syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem. Poprawia gojenie ran oraz rozjaśnia przebarwienia. Witamina C w postaci kwasu askorbinowego, jest zaliczana do delikatnie działających kwasów polihydroksylowych (PHA). W odpowiednio niskim pH wykazuje działanie lekko złuszczające i przede wszystkim rozjaśniające. Jest doceniana za efekt rozświetlenia i poprawy kolorytu poszarzałej skóry.

 

Wit. E, tokoferol  (octan wit. E) INCI: Tocopherol (Tocopheryl acetate)

Skuteczny antyoksydant  (działanie przeciwrodnikowe), korzystnie działa na skórę hamując procesy starzenia. Witamina E posiada także właściwości łagodzące stany zapalne oraz gojące i regenerujące naskórek. Podobnie jak witamina A zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV.